Vem? Vad?
Detta har hänt
Saker att ladda ned
THELINks
Formula Dice
Trivia
Konsten att begrava kvalitet
Feb 12 2003

Producenten Tom Fontana tatuerade in programmets logga för att använda under förtexterna. Det är det man kallar "hardcore".
 

Tobias Beechers sista oskuldsfulla ögonblick - nedstigningen i helvetet kan börja. Lee Tergesens rolltolkning är en klassiker - en av många i Oz.

Det är förvånande att TV3 fortfarande är en stor kanal med tanke på hur de förvaltar sina program. När Kanal 5 har byggt upp starka tittarsiffror för program som Vänner och C.S.I. genom att köra dem under prime time (amerikanska för "bästa sändningstid", oftast från 19-22), med fasta tider och tydliga reklamkampanjer har TV3 bland annat slarvat bort USA:s populäraste sitcom Everybody Loves Raymond genom att sända den mitt på blanka eftermiddagen och sedan reprisera den mitt i natten.

Nu är det dags igen. TV3 har köpt in Oz - en av världens allra bästa tv-serier, allmänt kritikerhyllad och ofta ansedd som minst lika bra som kabelkanalen HBO:s andra tunga dramaserier Sopranos och 6 Feet Under, men utan lika hög medieprofil. Det sistnämnda beror nog mest på att Oz är en otroligt mörk och obönhörligt grym serie, utan hopp vid horisonten eller ens några goda karaktärer (inte i längden, i alla fall). Men den är trovärdig, tung, tankeväckande och med en svart humor som många kanske inte förstår.

Den här unika och intelligenta serien klumpar man alltså ihop i ett veckoblock av program som sänds 23:05 måndag till torsdag.

Måndagar: Law and Order (som Kanal 5 påstår sig sända, när de i själva verket sänder Law and Order: Criminal Intent, en helt annan serie). Det är en kvalitetsserie som TV3 under titeln I lagens namn har skuffat runt i tablån i snart ett decennium. Den kan man i och för sig godkänna som en partner till Oz, men sedan går det utför. Tisdagar: Witchblade - en oerhört usel tv-serie baserad på en fruktansvärt dålig serietidning. Samma klass som Relic Hunter eller New Adventures of Robin Hood som Kanal 5 brukar fylla ut eftermiddagstablån med. Onsdagar: Cobra 11 - en tysk serie från 1996 om motorvägspoliser med titelmelodi av technotöntarnas kungar Scooter. Förvånansvärt hög effektbudget för något så träigt.

TV3 kommer alltså att göra sitt bästa för att gömma att de har visningsrätten till en av 90-talets allra bästa tv-serier. Igen.

Supertrevligt är en produkt av John Eje Thelins sjuka böjelser. Eventuellt andras också.
© 2003 och sånt.