Vem? Vad?
Detta har hänt
Saker att ladda ned
THELINks
Formula Dice
Trivia
When hacks attack
Jan 13 2003
Så här kan Niclas Rislund ha sett ut när han skrev sina "artiklar".

Rubriken har ingenting med hackers att göra. En "hack" är på engelska en dussinjournalist, som till exempel Fredrik LindénAftonbladet eller Niclas Rislund, Marika Wischman och Sara LiedholmExpressen. Det var de som inledde 2003 med att sjunka så lågt det går i sensationsjournalistik när de försökte dra en helt ogrundad koppling mellan rollspel och mordet på Marcus Norén i Halmstad. Expressen var allra värst när de till och med försökte koppla ihop det med den tyske kannibalen Armin May. Trots detta baserade jag stycket nedan på en av Aftonbladets minst lika stockdumma och oinformerade artiklar, som man fortfarande kan läsa här.

Det nedanstående mejlade jag till Fredrik Lindén, och han har inte haft hövligheten att svara ens med ett "dra åt helvete". Skammens rodnad kanske gör det svårt att träffa "send"-knappen i mejlprorammet?

 

Nästa gång nån fotbollskickare dör önskar jag följande vinkling:

Mackan Norén var ledare för lokala fotbollsklubben
Mackan Norén spelade en form av bollspel, som kan ha utspelat sig på olika gräsmattor i centrala Halmstad.
  - Spelet bygger på en fantasivärld där tävlingsmomentet har stor betydelse. Deltagarna kämpar och slåss om att göra flest mål. Det är som en krig fast med vissa regler, säger en person med insyn i bollspelen i Halmstad.
   Mackan Noréns största fritidsintresse var bollspel. Han hade precis avancerat till ledare för den lokala fotbollsklubben i Halmstad. I ett av bollspelen klädde deltagarna på sig likadana uniformer och gick in i en påhittad värld fylld av regler och kamp på kniven, enligt en källa med insyn i bollspelsvärlden i Halmstad.
  Personen berättar för Aftonbladet.se om de så kallade bollspelen med cup-inriktning.
  Oftast är scenen för bollspelet en gräsmatta där vita streck får symbolisera olika platser, exempelvis att en rektangel och en halvcirkel symboliserar en straffzon. Men spelet kan också omfatta flera städer som spelar "mot" varandra.
  
Tränare med stor makt
  - I bollspelet har varje stad en tränare och under honom lyder spelarna. Tränaren har enormt stor makt men spelarna kan vilja avsätta honom. Detta görs genom intriger.
  Kärnan i spelet är dunkelt.
  - Det gäller för deltagaren att inte förlora det medmänskliga i sig. Att styra tävlingsinstinkten inom sig, att släppa fram det djuriska. Det händer ibland och då gör man kanske självmål, säger bollspelaren.
  
Utspelar sig ofta i en riktig stad

  - Det är inte ovanligt att just det här spelet utspelar sig i eller nära en stad. Deltagarna bestämmer i förväg platser där de ska träffas, oftast gräsplaner och såkallade "idrottsplatser". Där ger de tecken till varandra, t.ex betyder gult kort ”varning” och ett rött kort ”du är utvisad”.

Är du bollspelare? Kan du skilja på match och verklighet?
--
John Eje Thelin
http://www.textabra.nu
http://www.supertrevligt.com

Den sista meningen var en variant på den fråga som Aftonbladet på fullt allvar ställde på sin debattsida: "Är du rollspelare? Kan du skilja på fantasi och verklighet?". Uppenbarligen krävs inget som helst IQ-test för att få jobb på Aftonbladets nätupplaga.

Läs mer om idiotin i Björn Hellqvists genomgång och på Mediekritik.nu.

Supertrevligt är en produkt av John Eje Thelins sjuka böjelser. Eventuellt andras också.
© 2003 och sånt.